'De vrolijke wetenschap' Nietzsche | Paul van Tongeren

Wie Nietzsche wil leren kennen, moet diens teksten lezen. Maar hoe doe je dat? Met welke tekst begin je? En moet je niet van alles al weten om de tekst op een adequate manier te kunnen lezen?

Je bent welkom van 25 tot en met 31 augustus 2019

Deze cursus biedt een grondige kennismaking met het denken van Friedrich Nietzsche (1844-1900) door de lectuur van een van zijn belangrijkste boeken, De vrolijke wetenschap. De tekst zal worden ingeleid en uitgelegd, en we zullen proberen te doen wat Nietzsche van zijn lezers verwacht: goed lezen, dat is: langzaam lezen, dat wil zeggen: herkauwen.

Paul van Tongeren
Paul van Tongeren

 

Weekprogramma

De vrolijke wetenschap. We lezen de tekst in de nieuwe Nederlandse vertaling door Hans Driessen, uitgave Vantilt (Nijmegen) 2018.

Zondag

16.00 uur kennismaking en introductie. Diner op Villa Dio Petres.

Maandag

Thema: De vrolijke wetenschap in het geheel van Nietzsches ontwikkeling.

9.00 - 13.00 uur op Villa Dio Petres
Inleidende ochtend waarin het boek dat we gaan lezen wordt geïntroduceerd aan de hand van een inleiding over leven en denken van Nietzsche. Het boek neemt in zijn ontwikkeling een heel bijzondere plaats in. In verband daarmee lezen we het voorwoord (dat Nietzsche toevoegde aan de tweede editie van het boek).

Lunch op eigen gelegenheid

18.00 uur: op Villa Dio Petres
Video-impressie over het leven van Nietzsche: Thinking Places

Diner op Villa Dio Petres

Dinsdag

Thema: Nietzsche lezen.

9.00 - 10.30 uur op Villa Dio Petres
Nietzsche-lezen is een kunst op zich. Hij schrijft nogal wat teksten over lezen en schrijven en ook over hoe hij meent dat zijn boeken gelezen moeten worden. We lezen een aantal van zijn teksten daarover. Maar we besteden ook aandacht aan typische structurerende elementen in zijn in eerste instantie chaotisch lijkende teksten. Als dat niet al duidelijk was, blijkt nu wel dat we de hele Vrolijke wetenschap nooit in een week kunnen lezen op de manier waarop dat volgens Nietzsche zelf zou moeten.

10.30 uur: korte video-presentatie over vallei van Katharo en vertrek naar de vallei van Katharo

11.00 – 13.30 uur: buitenactiviteit op de vlakte.

Katharo2De vallei van Katharo

13.30 uur: In de prachtige vallei van Katharo wordt op een houtvuur een origineel Kretenzische lunch voor je bereid.

Kretenzische lunch in vallei van Katharo

Na de lunch gaan we oefenen in Nietzsche-lezen.

Nietzsche noemt zijn aforistische boeken wel zijn ‘wandelboeken’. Dat is omdat ze ‘wandelend geschreven’ zijn, maar er is iets voor te zeggen om ze ook ‘wandelend te lezen’. We gaan een oefening doen om te ervaren wat dat inhoudt.

Diner op eigen gelegenheid

Woensdag

Thema: De vier domeinen van de cultuur

9.00 uur: vertrek naar de archeologische opgraving van de Dorische stad Lato

9.00 - 10.30 uur in de oude Dorische stad Lato, 4e eeuw voor Chr., de periode van de Griekse filosofen Socrates, Plato, Aristoteles…
Een toepasselijke les op de trappen van Lato over Nietzsche en de (Griekse) Oudheid

Nietzsche was van opleiding eigenlijk geen filosoof, maar klassiek filoloog. Maar al vanaf zijn inaugurele oratie in Bazel maakt hij duidelijk dat de filologische kennis van de oudheid in dienst moet staan van een filosofische kritiek van de eigen cultuur. Dat werkt door in alles wat hij schrijft. We kijken vooral naar de rol die Socrates en Plato in zijn denken spelen.

LatoHet uitzicht vanaf Lato

10.30 - 13.00 uur op Villa Dio Petres
Nietzsche sluit aan bij een antieke traditie als hij zichzelf beschouwt als een arts van de cultuur. Van het werk van de arts is het stellen van een juiste diagnose het eerste en het belangrijkste volgens Nietzsche. De patient van deze filosofische arts, de cultuur, kan gedifferentieerd worden naar vier verschillende domeinen. We zullen die domeinen verkennen, onder andere door ze te herkennen in de eerste vier boeken van De vrolijke wetenschap

13.00 uur: wandeling (15 minuten) naar het restaurant van Maria in Kroustas

14.30 uur: vertrek naar Historic Parc van Kroustas (30 minuten rijden) voor een stilte-wandeling van 1,5 uur. Hans Rutten legt op 4 plaatsen kort uit waar je bent. Circa 3.500 jaar geleden stonden hier 250 Minoïsche boerderijen en zijn er veel offergaven in de bergen gevonden. Sommige stukken hebben een sterk spiritueel karakter.

kroustas bos Historic Parc Kroustas

Diner op eigen gelegenheid

Donderdag

Thema: Het nihilisme

9.00 - 11.30 uur op Villa Dio Petres
De ziekte van de cultuur krijgt in Nietzsches denken vanaf de periode waarin De vrolijke wetenschap verschijnt een duidelijke naam: het nihilisme. Met die naam komt een verdieping van de diagnose. Die bestaat erin dat de arts ontdekt dat hij ook zelf patiënt is. De zelfkritiek is een wezenlijk element van Nietzsches kritiek van de cultuur, zoals we zullen zien aan de hand van verschillende teksten uit het boek dat we lezen.

11.30 - 13.00 uur op Villa Dio Petres

Iedereen selecteert één aforisme uit de 383 die er in het boek staan: de meest aansprekende, of de meest uitdagende, of de meest onbegrijpelijke, of de mooiste of de irritantste. Bereidt een korte presentatie van die tekst voor, waarin je uitlegt waarom je voor die tekst gekozen hebt.

13.00 uur: lunch op Villa Dio Petres

14.30 uur: vertrek naar het charmante plaatsje aan zee: Mochlos. Het is heerlijk om daar even te zwemmen of te relaxen.

MochlosMochlos

17.00 uur: vervolg van de opdracht van deze ochtend; je moet daarvoor immers niet alleen nogal wat lezen, maar om te lezen, moet je ook met de tekst gaan wandelen; en om je presentatie voor te bereiden moet je waarschijnlijk wat opschrijven.

18.30 uur: diner in Mochlos.

Vrijdag

Thema: Nietzsche lezen

9.00 - 13.00 uur op Villa Dio Petres

We besteden de hele ochtend aan het samen lezen van de teksten die de deelnemers hebben geselecteerd.

13.00 uur lunch op villa Dio Petres en afscheidsritueel.

Middag vrij

19.00 uur: afscheidsdiner in Kritsa of Agios Nikolaos.

Zaterdag

Het laatste ontbijt

Datum

Je bent welkom van zondagmiddag 25 tot en met zaterdagochtend 31 augustus 2019.

Je kamer

Kies voor het gezellige dorpspension Argyro óf voor de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres. Ga voor alle details naar alle info over je kamerkeuze.

Prijzen

De prijzen zijn vanaf € 1.268,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer, € 1.335,-- voor een eenpersoonskamer en € 1.395,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. Er worden geen boekingskosten in rekening gebracht. Lees hier meer over ons prijsbeleid.
Transfer van en naar de luchthaven Heraklion
We halen je op van (de luchthaven van) Heraklion en brengen je naar (de luchthaven van) Heraklion voor € 40,-, per persoon, enkele reis. Het is een rit van een uur. Een taxi kost € 75 à € 100 enkele reis. Je kunt ook de regionale bus nemen naar Agios Nikolaos. Die kost € 7,70.
Bij boeking krijg je alle verdere informatie.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimaal aantal deelnemers voor deze cursus is 8, het maximum aantal deelnemers is 16.

Wie is Paul van Tongeren?

Lees meer hier over Paul van Tongeren

Reserveer een plaats voor deze cursus met Paul van Tongeren!

Reserveer nu (vragen met * zijn verplicht in te vullen).
 1. Je e-mailadres:*
  Je e-mailadres eindigt op @yahoo.com. De ervaring leert dat ons systeem je reservering dan niet goed verwerkt. Gebruik a.u.b. een ander mailadres of stuur een mailtje naar info@evdaimonia.com. Dankjewel.
 2. Geen e-mailadres gebruiken dat eindigt op @yahoo.com. De ervaring leert dat ons systeem je reservering dan niet goed verwerkt. Als je geen ander e-mailadres hebt, stuur dan een mailtje naar info@evdaimonia.com Dankjewel.
 3. Je naam:*
  Voer alstublieft uw naam in.
 4. Man of vrouw?

  maak aub een keuze
 5. Je straat en huisnummer:*
  Voer alstublieft uw adres in.
 6. Postcode én woonplaats:*
  Voer alstublieft de postcode en plaats in
 7. Geboortedatum*
  / / Graag invullen
 8. Je telefoonnummer:*
  Invalid Input
 9. Aantal personen:
  Geef alstublieft het aantal gasten aan.
 10. Bij meer personen: graag de gegevens van de andere gast(-en): naam, - e-mailadres, adres, (mobiel) telefoonnummer, geboortedatum
  Invalid Input
 11. Is vervoer van/naar de luchthaven van Heraklion gewenst? Alleen mogelijk tot max. 3 dagen vóór de aanvangsdatum en tot max. 3 dagen ná de einddatum)

  Geef alstublieft aan of vervoer gewenst is.
 12. Waar gaat je kamervoorkeur naar uit?  Invalid Input
 13. Op welke plek wil je verblijven? Zie 'Je kamer' bij 'Meer info'.


  Invalid Input
 14. Er is geen lift aanwezig. Wil je daarom een kamer op de begane grond?

  Invalid Input
 15. Er zijn in de omgeving weinig kamers beschikbaar. Zou je eventueel een kamer met een andere cursist(e) willen delen? Dat is uiteraard goedkoper.


  Invalid Input
 16. Zou je willen aangeven hoe je ons gevonden hebt?
  Invalid Input
 17. Opmerkingen.
  Invalid Input
 18. Als je iets om medische of principiële redenen absoluut niet kunt eten, kun je dat hier opgeven. Veganistisch is niet mogelijk.
  Invalid Input
 19. *
  VOER HET NUMMER NOGMAALS IN.