De Macht van de Mythe | Hans Achterhuis en Petran Kockelkoren

Hans Achterhuis en Petran Kockelkoren presenteren een topweek over wat al jaren een ongekend specialisme van beiden is geworden: de kracht en macht van de mythologie. In oktober 2018 verschijnt het boek 'De Macht van de Mythe' van Petran Kockelkoren.

Het zal de basis worden voor een week vol mythologie, bezoeken aan mythische plekken en wetenschappelijke, verrassende en filosofische duidingen van oude verhalen en beelden.

Je bent welkom van 7 tot en met 13 juli 2019.

De macht van de mythe is een schitterend, rijk geïllustreerd overzichtswerk. Het boek en de cursus zullen uw kijk op de wereld veranderen. In de cursus traceren de docenten de geschiedenis van onze mythische verbeelding, in antwoord op de mogelijkheden en dreigingen van de globalisering.

Hans Achterhuis: 'Is er een kritische aanvulling te bedenken bij zo'n rijk en omvattend boek als 'De macht van de mythe'? Wat toch wel onderbelicht blijft, is de traditie van de joodse en christelijke mythevorming. De mythische verhalen over de schepping van de wereld, de zondvloed, de stichting van steden en de ondergang van de wereld, die we uit het Midden Oosten kennen, komen allemaal in onze bijbeltekst terug, maar krijgen er vaak een radicaal andere pointe. Die heeft ons als moderne mensen ook net zo sterk gevormd als de mythen die vriend Petran Kockelkoren bespreekt. Dat geldt ook voor de westers-christelijke liefdesmythen uit die middeleeuwen wat betreft onze ideeën over liefde en huwelijk. Ik vind het heel spannend om straks hierover na te gaan denken'. 

Het moderne denken bloeit als een vuilnisroos op de composthoop van oudere mythen.

Hoe is de culturele identiteit van de Europeaan gevormd? Kent het oedipuscomplex een tegenhanger in andere culturen? De Australische Aboriginals zingen de wereld tevoorschijn. De Indiase god met het olifantenhoofd Ganesha danst in Silicon Valley. De Grieken schonken ons het homerisch gelach.

Waar de wetenschap de wereld beheersbaar maakt, maakt de mythe haar bewoonbaar.

Hoe modern we ook zijn, we zijn nog altijd in de ban van de mythe. Het is niet terecht dat deze rijke erfenis wordt gebagatelliseerd en dat boeken over mythen in de bibliotheek zo vaak worden ingedeeld bij de sprookjes. Politiek leiders op het wereldtoneel grijpen terug op mythische motieven als ‘de as van het kwaad’ wanneer ze een alibi zoeken voor de strijd. Het verheldert veel als we de huidige geopolitiek leren begrijpen vanuit de mythische beelden die nog steeds onze dromen en emoties aandrijven en die ongemerkt onderduiken in de media en apparaten die we dagelijks gebruiken.

Maak je belangstelling kenbaar.

Het weekprogramma is nog niet bekend. Hans Achterhuis en Petran Kocklekoren zijn er mee aan het werk. Stuur een kort mailtje naar  en je wordt (vrijblijvend natuurlijk) op de hoogte gehouden van de vorderingen.

Hans en Petran 2017 9

Kreta is een magisch eiland met talloze mythische plekken. Zo heb je Kreta nog nooit beleefd.

Hans en Petran 2017 19

Hans Achterhuis is een beminnelijke wandelende encyclopedie, een groot filosoof en vriend van Petran Kockelkoren. 

Hans en Petran 2017 26

Petran Kockelkoren heeft onze gasten al jaren meegenomen naar oude verhalen en beeltenissen vanuit de hele wereld. Maar zeker ook vanuit Kreta. Nu is er dan zijn boek als weerslag van een fascinerende zoektocht.

 

Datum 

Je bent welkom van 7 tot en met 13 juli 2019.

Je kamer

Kies voor het gezellige dorpspension Argyro óf voor de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres. Ga voor alle details naar alle info over je kamerkeuze.

Prijzen

De prijzen zijn f € 1.272,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer, € 1.339,-- voor een eenpersoonskamer en € 1.399,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. 

Transfer van en naar de luchthaven Heraklion
We halen je op van (de luchthaven van) Heraklion en brengen je naar (de luchthaven van) Heraklion voor € 40,-, per persoon, enkele reis. Het is een rit van een uur. Een taxi kost € 75 à € 100 enkele reis. Je kunt ook de regionale bus nemen naar Agios Nikolaos. Die kost € 7,70.
Bij boeking krijg je alle verdere informatie.

Lees meer over onze prijzen.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimaal aantal deelnemers voor deze cursus is 8 en het maximum is 16 deelnemers.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten in de gastenboeken van 201320142015, 2016 en 2017.

Wie zijn Petran Kockelkoren en hans Achterhuis?

Lees hier meer over Petran en hier meer over Hans.

Reserveer een plaats voor deze cursus!

Reserveer nu (vragen met * zijn verplicht in te vullen)
 1. Je naam:*
  Voer alstublieft uw naam in.
 2. Man of vrouw?

  maak aub een keuze
 3. Je e-mailadres:*
  Voer alstublieft een geldig e-mailadres in.
 4. Je straat en huisnummer:*
  Voer alstublieft uw adres in.
 5. Postcode én woonplaats:*
  Voer alstublieft de postcode en plaats in
 6. Geboortedatum*
  / / Graag invullen
 7. Je telefoonnummer:*
  Invalid Input
 8. Aantal personen:
  Geef alstublieft het aantal gasten aan.
 9. Bij meer personen: graag de gegevens van de andere gast(-en): naam, - e-mailadres, adres, (mobiel) telefoonnummer, geboortedatum
  Invalid Input
 10. Is vervoer van/naar de luchthaven van Heraklion gewenst? Alleen mogelijk tot max. 3 dagen vóór de aanvangsdatum en tot max. 3 dagen ná de einddatum)

  Geef alstublieft aan of vervoer gewenst is.
 11. Waar gaat je kamervoorkeur naar uit?  Invalid Input
 12. Op welke plek wil je verblijven? Zie 'Je kamer' bij 'Meer info'.


  Invalid Input
 13. Er is geen lift aanwezig. Wil je daarom een kamer op de begane grond?

  Invalid Input
 14. Er zijn in de omgeving weinig kamers beschikbaar. Zou je eventueel een kamer met een andere cursist(e) willen delen? Dat is uiteraard goedkoper.


  Invalid Input
 15. Zou je willen aangeven hoe je ons gevonden hebt?
  Invalid Input
 16. Opmerkingen.
  Invalid Input
 17. Als je iets om medische of principiële redenen absoluut niet kunt eten, kun je dat hier opgeven. Veganistisch is niet mogelijk.
  Invalid Input
 18. *
  VOER HET NUMMER NOGMAALS IN.