Eindelijk volwassen! Spiritualiteit van de tweede levenshelft | Frits de Lange

Cursusweken van Frits de Lange hebben altijd veel betekend voor de gasten. In 2017 trok Frits de Lange veel aandacht met zijn boek 'Heilige onrust. Een pelgrimage naar het hart van religie’. Vooral in Trouw-kringen maakte het de tongen los.

Je bent welkom van 23 tot en met 29 juni 2019.

Een mens maakt de stap naar de namiddag van het leven (...) vanuit de vooronderstelling dat hij dat kan doen vanuit de waarheden en idealen die hem tot dusverre van dienst zijn geweest. Maar men komt de namiddag van het leven niet door op grond van het programma van de levensochtend; want wat ‘s ochtends geweldig was, is ’s middags haast niets, en wat ‘s ochtends als waar gold, blijkt ’s middags een leugen.” (Carl Gustav Jung)

Het moment is niet te voorspellen, het kan rond je veertigste zijn of ook pas na je zestigste. Maar ergens rond die tijd besef je: dit is mijn tweede levenshelft, de eerste is voorbij. Het heeft meer met gevoel te maken, dan met de kalender: je staat anders in het leven. Onthechter, beschouwender, melancholischer soms ook. Je kijkt wat vaker terug op wat het leven je gebracht heeft. Het is na de middag; je bent over de helft.

Hoe je goed oud kunt worden, daar wordt maatschappelijk nu met de stijgende levensverwachting veel aandacht aan besteed. Bereid je op je vijftigste er maar op voor dat je nog een halve eeuw te gaan hebt. Gezond eten, blijven bewegen en socializen – daarmee word je wellicht honderd.

Maar hoe je innerlijk de tweede levenshelft in moet gaan, dat weten we niet zo goed. Zeker, je probeert je zelf mentaal weer opnieuw uit te vinden, nieuwe doelen te stellen. Maar niet alleen zijn je lijf, je relaties, je werk, je ambities en verlangens anders geworden dan in je eerste levenshelft.. Ook van binnen voelt het anders. Je bent minder met jezelf bezig en er komt meer innerlijke ruimte voor wat groter is dan jezelf: het leven, de wereld, de mensheid, de toekomst van de aarde, het Al, God – of welk woord je ook wilt gebruiken. Je kunt het ‘spiritualiteit’ noemen, de innerlijke ervaring verbonden te zijn met wat jou overstijgt. Voor veel mensen wordt die ervaring sterker naarmate ze ouder worden.

WEEKPROGRAMMA

zondag

16.00 uur: kennismaking met elkaar en Frits de Lange. Gevolgd door een introductie over Kreta.
Aansluitend diner op Villa Dio Petres.

maandag

THEMA: EINDELIJK JE ZELF WORDEN?
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres
In onze geïndividualiseerde samenleving zijn we verantwoordelijk voor onze eigen biografie. In de eerste levenshelft gaat het er om om een stevig, uniek zelf te ontwikkelen. Word wie je bent! Maar wie ben je eigenlijk? Onder en achter het masker van je ‘persoon’ gaat vaak een onzeker ik schuil. Je bent nog lang niet af, ook al heet je volwassen. Is dan de tweede levenshelft niet de fase waarin je eindelijk tot jezelf kunt komen? Of kom je juist dan eerder tot het inzicht dat jouw ‘zelf’ in het licht van de kosmische eeuwigheid uiteindelijk maar bar weinig voorstelt? Misschien is het allebei. Maar wat heet dan zelfverwerkelijking?

Lunch op eigen gelegenheid
Middag vrij te besteden

Diner en film op Villa Dio Petres

dinsdag

THEMA: OUDER WORDEN EN SPIRITUALITEIT
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres
Nabespreking film.
Op deze dag staan visies op wat goed ouder worden is centraal. De meeste daarvan gaan vandaag over de buitenkant. Je kunt ze samenvatten met de term ‘succesfull ageing’. Meer holistische visies op de tweede levenshelft hebben oog voor de spirituele dimensie ervan. Dat woord ‘spiritualiteit’ staat dan voor de innerlijke ervaring verbonden te zijn met wat jou overstijgt.

13.00 uur: lunch op Villa Dio Petres

14.30 uur: vertrek naar de oude boom bij Kavousi
Mensheid, Geschiedenis, Kosmos, Leven, de Werkelijkheid, het Absolute, het Geheim, God – je kunt het noemen zoals je wilt. Waar het om gaat is dat je je opgenomen voelt in een groter geheel, waartoe je je wilt verhouden.
Je kunt dan spiritueel zijn, zonder dat je religieus bent (in de zin van: dat je bij een gevestigde godsdienst hoort). En er zijn religieuze mensen zonder een greintje spiritualiteit.

boom Kavouside oude olijfboom bij Kavousi

16.15 uur: vertrek naar Tholos strand
16.30 uur: koffie, zwemmen en relaxen

circa 17.30 uur bouw en lopen van labyrint.
Picknick op het strand.

Tholos beachTholos strand

woensdag

THEMA: DE FASEN VAN DE ZIEL
9.00 – 14.00 uur op Villa Dio Petres
Op deze dag kijken we naar de belangrijkste spirituele ontwikkelingstheorieën uit de levenslooppsychologie en de spirituele filosofie (om wat namen te noemen: E. Erikson, C.G. Jung, J. Campbell, K. Wilber). De levensweg kent etappen en, door crises heen, een bestemming. Is ouder worden groei en alsmaar dichter bij je bestemming komen? Of eerder: afstand doen en loslaten? Of allebei tegelijk?

14.00 uur: lunch bij Maria in Kroustas

restaurant Maria
het restaurant van Maria in Kroustas

Middag vrij te besteden. Facultatief: wandeling van 2 uur door Historic Parc Kroustas.
Diner op eigen gelegenheid

donderdag

THEMA: JE WARE ZELF
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres
Spirituele visies op de tweede levenshelft putten ook uit de religieuze schatkamer van de mensheid. Aldous Huxley noemde die ‘the perennial philosophy’. O.a. boeddhisme, hindoeïsme en het mystieke christendom delen centrale inzichten over het Zelf en zelfwording, over dat wat het Zelf overstijgt en over het loslaten van het Zelf.
Exemplarisch is Thomas Merton, de Amerikaanse trappist en monnik (1915 – 1968). Hij herkende zijn inzichten en mystieke ervaringen in tal van andere religieuze tradities terug. We staan stil bij zijn visie op ego en ziel, en hoe je je ware zelf van je valse zelf kunt onderscheiden. Ook als we zelf geen heiligen zijn, kunnen we veel leren van iemand die behoorlijk op weg was het te worden.

13.00 uur: lunchbuffet op Villa Dio Petres

14.30 uur: vertrek voor wandeling naar klooster Aretiou
15.30 uur: wandeling naar en bezoek aan klooster Aretiou

Aretiou
klooster Aretiou

17.00 uur: vertrek naar Fourni
17.15 – 18.00 uur pauze in Fourni

18.00: diner in restaurant Platanos in Fourni

vrijdag

THEMA: EEN WIJS MENS
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres
Op deze dag maken we de balans op. De volksmond wil dat oud en wijs bij elkaar horen. Maar wat is een wijs mens en hoe word je het? Volwassen – in de eerste levenshelft ben je dat geworden als je je leven zelf bepaalt en er verantwoordelijkheid voor neemt. In de tweede levenshelft gaat het ook om nog om iets meer en anders, om een vorm van rijpheid (maturity) waarvoor je een poos geleefd moet hebben. Kunnen we ontdekken waaruit die bestaat?

13.00 uur: lunchbuffet op Villa Dio Petres

middag: 'wat is de oogst?'
afsluitende rituelen

19.00 uur afscheidsdiner in restaurant Agadiko in Kritsa

zaterdag

De cursus eindigt met het laatste ontbijt.

Datum 

Je bent welkom van 23 tot en met 29 juni 2019.

Je kamer

Kies voor het gezellige dorpspension Argyro óf voor de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres.
Voor Villa Dio Petres geldt een meerprijs op de cursusprijs van € 60 à € 120. Ga voor alle details naar alle info over je kamerkeuze.

Prijzen

De prijzen zijn vanaf € 1.229,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer, € 1.280,-- voor een eenpersoonskamer en € 1.340,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. Er worden geen boekingskosten in rekening gebracht. Lees hier meer over ons prijsbeleid.
Transfer van en naar de luchthaven Heraklion
We halen je op van (de luchthaven van) Heraklion en brengen je naar (de luchthaven van) Heraklion voor € 40,-, per persoon, enkele reis. Het is een rit van een uur. Een taxi kost € 75 à € 100 enkele reis. Je kunt ook de regionale bus nemen naar Agios Nikolaos. Die kost € 7,70.
Bij boeking krijg je alle verdere informatie.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimum aantal deelnemers voor deze cursus is 8 en het maximum is 16 deelnemers.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten in gastenboek van 2017, 2016, 2015, 2014, 2013.

Wie is Frits de Lange?

Lees hier meer over Frits de Lange.

Reserveer een plaats voor deze cursus!

Reserveer nu (vragen met * zijn verplicht in te vullen)
 1. Je naam:*
  Voer alstublieft uw naam in.
 2. Man of vrouw?

  maak aub een keuze
 3. Je e-mailadres:*
  Voer alstublieft een geldig e-mailadres in.
 4. Je straat en huisnummer:*
  Voer alstublieft uw adres in.
 5. Postcode én woonplaats:*
  Voer alstublieft de postcode en plaats in
 6. Geboortedatum*
  / / Graag invullen
 7. Je telefoonnummer:*
  Invalid Input
 8. Aantal personen:
  Geef alstublieft het aantal gasten aan.
 9. Bij meer personen: graag de gegevens van de andere gast(-en): naam, - e-mailadres, adres, (mobiel) telefoonnummer, geboortedatum
  Invalid Input
 10. Is vervoer van/naar de luchthaven van Heraklion gewenst? Alleen mogelijk tot max. 3 dagen vóór de aanvangsdatum en tot max. 3 dagen ná de einddatum)

  Geef alstublieft aan of vervoer gewenst is.
 11. Waar gaat je kamervoorkeur naar uit?  Invalid Input
 12. Op welke plek wil je verblijven? Zie 'Je kamer' bij 'Meer info'.


  Invalid Input
 13. Er is geen lift aanwezig. Wil je daarom een kamer op de begane grond?

  Invalid Input
 14. Er zijn in de omgeving weinig kamers beschikbaar. Zou je eventueel een kamer met een andere cursist(e) willen delen? Dat is uiteraard goedkoper.


  Invalid Input
 15. Zou je willen aangeven hoe je ons gevonden hebt?
  Invalid Input
 16. Opmerkingen.
  Invalid Input
 17. Als je iets om medische of principiële redenen absoluut niet kunt eten, kun je dat hier opgeven. Veganistisch is niet mogelijk.
  Invalid Input
 18. *
  VOER HET NUMMER NOGMAALS IN.