De vlucht van de Pengvogel: Tao en de reis van de ziel | Woei-Lien Chong en Robert-Jan Schippers

Woei-Lien Chong en Robert-Jan Schippers verzorgen in 2020 opnieuw een Tao-cursus.

Je bent welkom van 19 tot en met 25 april 2020.

Volgens Laozi en Zhuangzi is het leven een reis, waarbij het proces van onderweg zijn veel belangrijker is dan het aankomen bij een vooropgezet doel. Ze beschouwen het onderweg zijn als een voortdurende oefening, waarbij je jezelf leert kennen via de interactie met de wereld om je heen, en een steeds grotere mate van receptiviteit, accuratesse en finesse kunt bereiken in het dagelijks handelen.

Hoe om te gaan met de vele weerstanden en obstakels die je tegenkomt, zowel innerlijk als uiterlijk? In het daoïsme vinden we aanwijzingen voor een oefenweg in het respectvol ontvangen, omzeilen en neutraliseren van weerstand, waardoor er ruimte ontstaat om flexibel en constructief in te spelen op de concrete situatie hier en nu.

Op het cognitieve en emotionele vlak houdt dit in, dat je je niet vastklampt aan een vast wereldbeeld of referentiekader, en de identiteit die je daaraan ontleent, noch aan emoties van voorkeur en afweer.

Op fysiek-energetisch vlak correspondeert dit met een vrije ademhaling, en het loslaten van blokkades zodat de qi kan doorstromen, en de mentale en fysieke gezondheid wordt bevorderd. Je moet ruimte in jezelf ervaren om ruimte buiten jezelf te kunnen vinden. De Ware Mens is louter ruimte, vormloos en flexibel als het water, dat de hardste rots overwint, en de laagste plaats zoekt om alle wezens aan de wortel te laven, zonder er iets voor terug te vragen. De oefenweg naar deze Tao-gelijke manier van zijn is wat Laozi “de woordloze leer” noemt.


Wat leer je in deze cursus?

Tijdens deze lenteweek zullen we, o.l.v. Woei-Lien, passages lezen uit Laozi en Zhuangzi over de reis van de ziel, waarin de beoefenaar wenken krijgt aangereikt om gefixeerde referentiekaders en identiteiten los te laten, en innerlijke ruimte te vinden.

Robert-Jan leidt de oefensessies in de buitenlucht: via individuele en partneroefeningen uit traditioneel Chinees lichaamswerk (qigong, taijiquan) zal hij de deelnemers van binnenuit laten ervaren wat het betekent om weerstand tegemoet te treden vanuit ruimte, en elke situatie tot een goed einde te brengen door het ontwikkelen van een steeds fijner afgestemd gevoel voor timing, maat en proportie.

De lestijd wordt half-om-half verdeeld tussen tekstbehandeling en lichaamswerk.


Zijn er ingangseisen?

Deze cursus is bedoeld als verdiepingsweek voor diegenen die het boek van Woei-Lien Chong, Filosofie met de vlinderslag: de daoïstische levenskunst van Zhuangzi (Damon, 2016) voorafgaand aan de cursus reeds gelezen hebben. Eerdere deelname aan een cursus daoïsme is niet vereist. Ook voorkennis van traditioneel Chinees lichaamswerk (qigong, taijiquan) is geen vereiste.

Voor wie is deze cursus geschikt?

Deze cursus is geschikt voor wie interesse heeft in close-reading van originele teksten uit Laozi en Zhuangzi, en in traditioneel Chinees lichaamswerk. De stof sluit aan bij de Tao-cursus op Kreta van 2019, maar is ook geschikt voor degenen die het lesboek hebben gelezen en in 2020 voor het eerst willen meedoen.


Wie is Woei-Lien Chong?

Woei Lien ChongWoei-Lien Chong in de vallei van Katharo op Kreta

Dr. Woei-Lien Chong studeerde af in de sinologie en filosofie aan de Universiteit Leiden, en was daar gedurende 25 jaar werkzaam als universitair docent Chinese filosofie. Sinds 2015 is ze verbonden aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW). Ze schreef een bijdrage aan de bundel Inleiding taoïstische filosofie (red. Michel Dijkstra), ISVW Uitgevers, 2015. Van haar boek, Filosofie met de Vlinderslag: de daoïstische levenskunst van Zhuangzi (Damon, 2016) verschijnt binnenkort de derde druk.


Wie is Robert-Jan Schippers?

tao 2019 26Robert-Jan Schippers op de agora van de Dorische stad Lato op Kreta

Robert-Jan Schippers beoefent de martiale bewegingskunsten sedert 1975, en geeft sinds 1991 les in taijiquan en qigong. Hij is tevens gecertificeerd instructeur in karate, zelfverdediging en Dim Mak, en gediplomeerd acupuncturist en tuina-masseur. Sinds november 2014 voert hij i.s.m. de Universiteit Leiden een onderzoeksprogramma uit naar het effect van taijiquan op de vitaliteit van ouderen.

Het kunnen voelen van mijn eigen ruimte en het vermogen kunnen voelen om anderen hun ruimte te laten, was een groot en verhelderend inzicht tijdens deze cursusweek.
Lideke

Ik heb me onderdeel van een groter geheel gevoeld, juist door mij mee te laten voeren met wat er gebeurde, met wat ‘ter tafel kwam’.
Matthijs Kruk

Het was diep maar ook licht, het was serieus maar ook humorvol. Een geestige spiritualiteit.
Clasine Kok

 

Zo ziet een Tao-week op Kreta eruit.

tao 2019 11

Lichaamsoefeningen in de vallei van Katharo

tao 2019 24

Lichaamsoefeningen op de agora van de Dorische stad Lato

 tao 2019 groep

De groep van 2019

 

Het weekprogramma

Er wordt nog gwerkt aan een programma van dag tot dag. In de ochtend verblijf je doorgaans op Villa Dio Petres en in de middag ben je vrij of gaan we naar een mooie plek op Oost-Kreta.

tao 2019 32Een vast onderdeel is een bezoek aan het charmante kustplaatsje Mochlos

 

Je kamer

Kies voor het gezellige dorpspension Argyro óf voor de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres. Ga voor alle details naar alle info over je kamerkeuze.

Prijzen (nog niet bekend)

De prijzen zijn vanaf € PRIJS per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer tot € PRIJS per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. De prijs voor de transfers van en naar Heraklion is € 45,-- enkele reis, per persoon.

Dit is inclusief:

 • docenten;
 • cursusmaterialen ter plaatse;
 • logies in een airconditioned kamer, met ontbijt;
 • fultime zorgvuldige begeleiding en een professionele kok;
 • alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
 • gezuiverd water bij alle gelegenheden;
 • koffie/thee, tafelwater en frisdranken en tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten en maaltijden;
 • enkele glazen wijn of bier tijdens de door ons geserveerde maaltijden;
 • excursies naar bijzondere plekken;
 • toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
 • alle vervoer bij de excursies, ook het dagelijks vervoer naar de Academie (Villa Dio Petres);
 • incidenteel vervoer binnen de vrije momenten indien dit logistiek inpasbaar is;
 • boekingskosten.

De prijs is exclusief:

 • vluchten;
 • transfers naar je verblijf;
 • het boek Filosofie met de vlinderslag: de daoïstische levenskunst van Zhuangzi 
 • 3 maaltijden;
 • zelf bestelde frisdranken en alcoholische dranken, vruchtensappen, koffie/thee en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
 • persoonlijke uitgaven;
 • annulerings- en reisverzekering.

Het boek Filosofie met de vlinderslag: de daoïstische levenskunst van Zhuangzi (Damon, 2016), dien je zelf aan te schaffen.
Er is een nieuwe (3e) druk in voorbereiding.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimum aantal deelnemers voor deze cursus is 8 en het maximum is 16 deelnemers.

Gastenboek

Lees wat andere gasten vonden van de TAO-week in 2019.

In het gastenboek van Woei-Lien Chong en Robert-jan Schippers kun je lezen hoe eerdere gasten deze week hebben ervaren. Klik hier.

Maak je belangstelling kenbaar!

Reserveren kan nog niet. Maak je belangstelling kenbaar met een mailtje met de tekst 'TAO 2020' naar
Dan word je als eerste benaderd (vrijblijvend uiteraard) zodra er over de inhoud en de prijs meer bekend is.