Alles wat ik voel, filosofie van de emoties | Stine Jensen

Boos, bedroefd, bang, beschaamd, blij en in evenwicht. In deze emotionele reis verkennen we elke dag 1 emotie nader. Dat doen we filosofisch in combinatie met meditaties en yoga sets die passen bij de emotie van de dag. 

Stine Jensen schreef het boek Alles wat ik voel om de rijkdom van emoties te verkennen. Online lijkt alles leuk of juist 'stom', en zo raken we de nuance kwijt. Emoties lijken extremer te worden en dreigen ons mee te slepen naar plekken waar we helemaal niet willen zijn.

Je bent welkom van 3 tot en met 9 mei 2020


yoga groot
 
In deze week keren we naar binnen en gaan we naar buiten om de waarde van emoties te onderzoeken. Het wordt een emotionele reis op zoek naar evenwicht in je gevoelens.
Iedere dag krijg je een tekst of gedicht uitgereikt van een filosoof, zoals Seneca, Nussbaum, Alain de Botton of Jules Evans.
Sine Jensen 2019 3
Stine op terras
 
Bij iedere emotie past iedere dag een andere set aan meditaties en yoga. Dat maakt die dag compleet.

Kijk naar de uitzending van Stine Jensen over het thema woede.

woedend

 

Een column van Stine Jensen om in de 'sfeer' te komen: Denkverdriet

(in Filosofie Magazine)

Denkverdriet
Afgelopen winter reisde ik naar Noorwegen voor de opnames van het programma YES! Ik ben, een filosofische reisserie over de kracht en keerzijde van positief denken. De aflevering in Noorwegen ging over de kunst van het somberen. Ik sprak er met kunstenaars, schrijvers en musici over melancholie. In plaats van de blik steeds maar vooruit te richten, keren de Noren vaker de blik naar binnen, om terug te kijken naar het verleden. Daardoor krijgen ze niet alleen iets meer (be)grip op/voor wie ze zijn, maar ook compassie voor anderen die lijden.

Vaak wordt er gezegd dat het door het gebrek aan zonlicht komt, of de donkere bossen, en de diepe meren, die donkere grondstemming. Maar Robert Ferguson, een Britse journalist die naar Oslo verhuisde, wijst er in zijn boek The Scandinavians. In Search of the Soul of the North op dat melancholie bovenal een Scandinavische uitvinding is, die dateert uit de tijd dat de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen (1828-1906) furore maakte met zijn donkere stukken. Inmiddels is nordic noir uitgegroeid tot een van de grootste clichés van het Noorden. Ferguson spreekt zelfs van ‘noordicisme’, vergelijkbaar met de door Edward Said gemunte term ‘oriëntalisme’. Het Noorden wordt gereduceerd tot een ideologisch blok met bepaalde kenmerken: donker, diep, piekerend, naar binnen gekeerd. Ferguson noemt Henrik Ibsen grappend de eerste ‘professionele Noor’ die het merendeel van zijn tijd in ‘bloody Italy’ doorbracht. In het rijtje boeken waarin Scandinavische goede leven wordt uitgevent, zoals Hygge en Lykke is het wachten op het deel Melankoli.

Toch koester ik deze stemming en voel ik me verbonden met de lange Scandinavische traditie van het somberen. Misschien is die stemming hardnekkiger aanwezig in het Noorden omdat daar ook de gedachte overheerst dat de samenleving en het individu maakbaar zijn. Immers, verdriet wordt complex omdat er altijd een diep besef van de eigen verantwoordelijkheid en schuld bij komt kijken – en derhalve gepieker daarover.

Søren Kierkegaard poneerde in Of/Of een van de mooiste concepten die ik ken: ‘reflexief verdriet’. Hij schreef: ‘Een reflectiezuchtig individu zal elk verdriet in een gereflecteerd verdriet veranderen, zijn individuele structuur maakt het hem onmogelijk het verdriet zonder meer te assimileren.’ Als filosofen verdriet hebben, dan beginnen ze meteen te denken over dat verdriet – noem het denkverdriet. Dat denkverdriet beurt niet op, maar stemt nog verdrietiger. Men kan zelfs tot de conclusie komen dat al het denken überhaupt verdrietig is – het verdrietdenken. Het omarmen van die sombere gedachte, dat is de melancholie.


Aan Chesil Beach

Als originele voorbereiding op de cursus heeft Stine Jensen gekozen voor het boek Aan Chesil Beach van Ian McEwan.


groep aan tafel


Het weekprogramma

Er wordt nu gewerkt aan het weekprogramma, maar je kunt je al opgeven voor de belangstellingslijst door een mail te sturen naar . Dan wordt je als eerste (vrijblijvend) benaderd als de prijzen en het programma bekend zijn.

 

twee gasten aan tafel


Je kamer

Kies voor het gezellige dorpspension Argyro óf voor de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres. Ga voor alle details naar alle info over je kamerkeuze.

Prijzen (nog niet bekend)

De prijzen zijn vanaf € PRIJS per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer tot € PRIJS per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. De prijs voor de transfers van en naar Heraklion is € 45,-- enkele reis, per persoon.

Dit is inclusief:

 • reader en/of boek;
 • docent;
 • cursusmaterialen;
 • logies in een airconditioned kamer, met ontbijt;
 • fultime zorgvuldige begeleiding en een professionele kok;
 • alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
 • gezuiverd water bij alle gelegenheden;
 • koffie/thee, tafelwater en frisdranken en tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten en maaltijden;
 • enkele glazen wijn of bier tijdens de door ons geserveerde maaltijden;
 • excursies naar bijzondere plekken;
 • toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
 • alle vervoer bij de excursies, ook het dagelijks vervoer naar de Academie (Villa Dio Petres);
 • incidenteel vervoer binnen de vrije momenten indien dit logistiek inpasbaar is;
 • boekingskosten.

De prijs is exclusief:

 • vluchten;
 • transfers naar je verblijf;
 • 3 maaltijden;
 • zelf bestelde frisdranken en alcoholische dranken, vruchtensappen, koffie/thee en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
 • persoonlijke uitgaven;

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimum aantal deelnemers voor deze cursus is 8 en het maximum is 16 deelnemers.

Gastenboek

Lees wat andere gasten vonden van een week met Stine Jensen op Kreta

Lees de reviews in het gastenboek van Stine van 2017, 2018 en 2019.

Wie is Stine Jensen?

Lees hier meer over Stine Jensen.

Maak je belangstelling kenbaar! 


Reserveren kan nog niet. Stuur een mail naar met de tekst 'Stine 2020' en we houden je vrijblijvend op de hoogte.